top of page

ERASMUS+ PROJEKT “TUNE IT – Nature benefits: from theory to practice”Geonatura je jedan od partnera u Erasmus+ projektu “TUNE IT – Nature benefits: from theory to practice” čiji je nositelj Natuurpunt iz Nizozemske. Projekt se odvija u pet zemalja, a provodi se od ožujka 2023. do siječnja 2025.

Glavni cilj ovog projekta je obučiti upravitelje zaštićenih područja i lokalne (regionalne) vlasti odgovorne za upravljanje prirodnim područjima za korištenje postojećeg znanja i alata o dobrobitima prirode i njihovo uključivanje u svakodnevnu radnu praksu, a sve to kako bi se osiguralo očuvanje ključnih dobrobiti prirode i povećao doprinos prirodnih područja potrebama društva.


Ciljevi projekta planiraju se postići kroz tečaj podijeljen na tri modula i održan na pet jezika (engleskom, nizozemskom, hrvatskom, ukrajinskom i turskom):

  • modul 1: „Učenje osnova“  – opći pregled dobrobiti prirode i usluga ekosustava, metodologije, dostupnih smjernica i primjera dobre prakse.

  • modul 2: „Primjena u praksi“  – prilika za istraživanje načina korištenja prirodnih dobrobiti (1) u komunikaciji s dionicima, (2) prilikom odabira alternativnih rješenja ili planiranja obnove prirode, (3) kao izvora alternativnih izvora financiranja i (4) prilikom planiranja upravljanja područjima.

  • modul 3: „Planiranje za buduće djelovanje“ – omogućuje sudionicima stjecanje potrebnih vještina za primjenu dobivenog znanja unutar svoje organizacije/i ili područja rada.

Uz Geonaturu, projekt će provesti 9 dodanih organizacija, uključujući i dvije međunarodne mreže:


Više detalja o projektu pročitajte na službenoj stranici projekta (na engleskom).


Međunarodni tečaj na engleskom trenutačno je u tijeku, održani su moduli 1 i 2, a u lipnju će u Zagrebu biti održan i modul 3. Geonatura radi na pripremi hrvatske verzije tečaja, čije je održavanje planirano za jesen 2024. godine.Sudionici međunarodnog tečaja ispred zgrade Sveučilišta u Wageningenu.


Pogledajte i kratki intervju s Rudolfom de Grootom, jednim od predavača na engleskom tečaju, u kojem govori o tome što su usluge ekosustava, trebamo li staviti cijenu na prirodu i o drugim aktualnim temama vezanim uz projekt. Hrvatski titlovi dostupni su u izborniku.
Comments


bottom of page